Gyakran ismételt kérdések

Az ingyenes költségbecslés tulajdonképpen egy árajánlat?

Nem, a költségbecslés célja, hogy az első személyes megbeszélés alapján nagyságrendi becslést adjon a kertépítés várható költségeiről. Nem árajánlat, nem tartalmazza a munkafolyamatok és anyagköltségek tételes felsorolását, de a felmérési adatok, illetve a helyszínen megfogalmazottak szerint számszerűsíti
a várható költségeket. Segítséget nyújt ahhoz, hogy az elképzelt ideális állapot kialakítása várhatóan milyen nagyságrendi költségekkel jár. A tételes, pontos költségkalkuláció csak a kertterv ismeretében készíthető el.

Mit jelent az eredési garancia?

Az általunk beszerzett és beültetett növényekre fenntartási szerződés megkötése esetén egyéves, egyébként általában féléves eredési garanciát adunk.
A garanciában azt vállaljuk, hogy természeti csapás, vadkárosítás vagy helytelen gondozásból eredő károk kivételével az esetlegesen kipusztuló növényeket
a garancia ideje alatt díjmentesen cseréljük. Ilyesmire azonban a lehető legritkább esetekben kerül sor, eredési mutatónk 99,79 százalékos.

Miért mohásodik a gyepem?

A leggyakoribb okok között a nem megfelelő szellőzés, szellőztetés állhat. A mohásodás másik oka lehet, hogy a talaj túlságosan összetömörödött, vagy a kert kialakításakor nem javítottak a kötött, agyagos talaj szerkezetén. A gondot a rendszeres gyepszellőztetés, a megfelelő tápanyag utánpótlás orvosolhatja. Legrosszabb esetben a talaj részleges vagy teljes cseréjére is sor kerülhet. A valódi okot – ez egyébként általában több, egyenként is hátrányos tényező együttese is lehet – mindig a helyszíni talajvizsgálatot követően lehet megnevezni.

Jobb, ha gyepszőnyeget kérek Önöktől?

Ha úgy dönt, hogy kertjében gyepszőnyeget szeretne fektetni, nem kell egy szezont várnia, amíg használni tudja a területet. Fűvetésnél viszont néhány hónapig biztosan nem tud focimeccset rendezni a srácokkal. A gyepszőnyeg a lerakás után akár két-három héten belül készen áll a teljes értékű használatra.
A gyepszőnyegezés költsége magasabb ugyan a fűvetésénél, de az ár szinte azonnali használhatóságot jelent. A talajelőkészítés mindkét esetben azonos.

Van olyan sövény, amin a kutya nem jut át?

A kérdésre kétféle válasz is adható: a kertészek szerint vannak ilyen növények, a kutyatulajdonosok szerint nincsenek. Utóbbiak állítják: ha a kutyafiúk környezetében csinos kutyalányok találhatók, nemhogy a természetes kerítés, de egy magas betonfal sem akadály… A kutyatulajdonos kertészek szerint viszont a következő növényekkel érdemes megpróbálkozni: Egybibés galagonya (Cratageus monogyna), Narancseperfa (Maclura pomifera), Júlia borbolya (Berberis julianae), Gyertyán (Carpinus betulus), Tűztövis (Pyracantha coccinea), esetleg a Sokvirágú rózsa (Rosa multiflora).

Milyen a lepkebarát kert?

Ha szeret gyönyörködni a lepkék lenyűgöző változatosságában, olyan növényeket tervezünk és telepítünk Önnek, amelyek vonzzák a pillangókat, garantálva, hogy gyakori vendégek legyenek a kertben. Ajánljuk – a teljesség igénye nélkül – a Cserjés pimpót (Potentilla fruticosa), a Loncokat (Lonicera), a Lepkekosbort (Oncidium), az Iringót (Eryngium), a Cickafarkat (Achillea), a Nyári orgonát (Buddleja), a Büdöskét (Tagetes), a Méhbalzsamot (Monarda) és a Rézvirágot (Zinnia). Ha azt szeretné, hogy a lepkék ne csak ideiglenes látogatók legyenek, akkor olyan kertet vagy kertrészletet kell kialakítani, ahol hernyóik is biztos táplálékforrást találnak.

Csak terveztetni szeretnék. Vállalják?

Vállaljuk. Az igények és a környezet felmérését követően – ez egyébként az egyik legfontosabb eleme a munkánknak –, többszöri egyeztetés és vázlatrajzok után készítjük el a végleges tervet. Ez alapján lehetőségük van házilagos kivitelezésre is, ha ezt választják, akkor ehhez ültetési és ápolási útmutatót, illetve részletre is kiterjedő kertleírást adunk át. Ebben megtalálják a kert növényeinek latin és magyar nyelvű listáját is. Referenciáink (PDF)

Betonkeménységű a föld a kertemben. Mit javasolnak?

A talaj lazítására van szükség. Ehhez folyami homok, esetleg Bontonit vagy Alginit, komposzt és érett szarvasmarhatrágya szükségeltetik. Ha csak kisebb területet szeretne feljavítani, érdemes perlitet is használnia. Egyébként nagyon sokat segíthet, ha valódi mélyszántással kezdi az összetömörödött, agyagos talaj lazítását. Arra kell törekednie, hogy ne csak a talaj felső, 25-30 centiméterét, hanem a mélyebb rétegeket is átforgassa, és ebbe dolgozza bele a homokot, illetve a talajjavító anyagokat. A jó talajszerkezet kialakítását segítheti még a kávézacc és a komposzt éppúgy, mint a gyommentes fűnyesedék vagy
a fertőzésmentes lomb beforgatása is.

Miért vannak barna foltok a gyepemben?

A  gyepen megjelenő sárgás-barna, barna foltos fertőzéseket alighanem gombák (gyakran a Rhizoctonia solani) okozzák, ellenük rendkívül hatékony, akár
a biogazdálkodásban is használható szerek állnak rendelkezésre. Ha időben – egy két folt megjelenésekor – megkezdjük a kezelést, szinte biztosan helyrehozható a gyep. Ha a foltok az egész területet elborítják, akkor a területet újra gyepesíteni kell.

Állandó partnerekkel dolgoznak?

Igen, hosszú évek óta. Az öntözéstechnikai munkákat kiemelkedő színvonalon és minőségben a Kertmanufaktúra állandó partnere, Kemény Csaba – Öntözéstechnika Kft. – végzi, a tervezés és építés idején együtt dolgozunk, munkafolyamataink egymásra épülnek. Ugyanígy a professzionális kőművesmunkáknál, ahol Janicsák Attila kőművesmester a partnerünk. Kertjeinkhez Vertel Andrea keramikus művészi színvonalú munkáit, Pogány Gábor Benő szobrászművész egyedi térplasztikáit és a Blomus exkluzív kerti kiegészítőit ajánljuk. Díszfaiskolai partnereink: Bakta-fa Díszfaiskolai Áruda,
Hegede Évelőkertészet, Mapol Faiskola, Specialmix Kertészeti Kft.

Ősszel is lehet gyümölcsfát metszeni?

Ha ősz alatt a szeptembert érti, akkor igen, sőt kell is. Szeptemberben érdemes megmetszeni a meggyfát, a hónap elején lehet metszeni a cseresznyét, és ha kell, a diót. Azonban késő ősszel, vagy tél végén az őszibarack, a kajszibarack, a meggy, a mandula és a cseresznye nem metszhető. Ezeknél inkább várjon tavaszig, a virágzás előtti időszakig, ezzel megakadályozhatja, hogy a téli sebeken keresztül kórokozók jussanak a fába. Az alma és körte késő ősztől metszhető, de nem késik le semmiről, ha ezeknél is megvárja a télvégi időszakot. Ha a metszésnél egy centiméteresnél nagyobb vágási felület keletkezik, azokat feltétlenül be kell kenni sebkezelő géllel.

Nem baj, ha rengeteg giliszta van a kertem földjében?

Ha a konyhakertben, vagy a díszkert évelőágyásaiban tanyáznak, nem kell aggódnia. Sőt. A giliszták nagyon hasznosak, segítenek a laza, porhanyós talajszerkezet kialakításában. Attól sem kell félnie, hogy megeszik a növények gyökereit, ha ilyesmit hall, ne vegye komolyan, szegény gilisztákat ugyanis csak az elhalt növényi részek hozzák lázba. Ha pedig megszállott horgász van a családban, a gilisztáknak biztosan örülni fog. A giliszták önmagukban a gyepre sem jelentenek veszélyt, bár az ürülékhalmaik esztétikai szempontból nem a legszebbek, ráadásul lehetőséget teremtenek a gyomnövények megtelepedésére. Mondjuk a gilisztáknak alighanem a vakondokok örülnek a leginkább, számukra ők valóságos csemegét jelentenek. Akárhogy is van, a gyep – a pázsitról nem is beszélve – nem a gilisztáknak van kitalálva.

Összeilleszthető a levendula az örökzöldekkel?

Eredeti, „természetes” előfordulási helyén a levendulát örökzöld cserjék társaságában találjuk. Babérmeggyek, törpe- és kúszófenyők, borókák, ciprusuk között. Úgyhogy ne féljen a kettőt együtt, egy térben alkalmazni, a levendula pompás kiegészítője lehet az örökzöldeknek éppúgy, mint a rózsáknak, az évelő növényeknek vagy éppen a díszfüveknek. Kiválóan társítható még a fügével, a tujákkal, a gránátalmával, a zsályával és a rozmaringgal, hogy csak néhányat említsünk, de bátran használhatja társaként akár a tiszafát is.

Milyen előnnyel jár, ha a tervezést és az építést is a Kertmanufaktúra végzi?

A tervezésre is kiterjedő figyelem garantálja, hogy terveink nemcsak a rajzasztalon mutatnak jól: a valóságban is színvonalas, az elvárásoknak megfelelően használható kertként funkcionálnak. Ha a gondos tervezés és az építés egymásra épül, nem lesz részese a Magyarországon gyakori divatnak: a szakterületek képviselői egymást felülmúlva bizonygatják, hogy a másik rossz munkát végzett. Ha a tervezés és a kivitelezés egy kézben van, az építő nem emlegetheti
a tervező rossz döntéseit. Önnek nem kell hallgatni, hogy ez vagy az, miért nem máshogy van, amikor úgy sokkal célszerűbb lenne. És nem hallja, hogy miért nem másfajta növényeket terveztek a kertbe, amikor azok sokkal jobbak lettek volna. Mi egyből a „sokkal jobb” növényeket tervezzük Önnek, és mindent úgy építünk meg, ahogy a legcélszerűbb.

Hogyan csábíthatok madarakat a kertbe?

Sok látványos, színes növényt használhat erre a célra. Ezek közül némelyik igazi terített asztal lehet a madaraknak. Persze a kert kialakításakor érdemes olyan növényeket (is) telepíteni, amik fészkelő helyet biztosíthatnak a madaraknak. Ezek közül jó szívvel ajánljuk a galagonyát, a mogyorót, a tiszafát vagy
a lucfenyőt. Jó táplálékforrás lehet a kökény, a húsos som, az eperfa, a madárbirs, a tűztövis, de sok kosztos vendéget hozhat a házhoz, ha díszcseresznyét
és díszmeggyet telepítenek. A madárbarát kertekről egyébként részletes leírást talál a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján.

Megél Magyarországon a páfrányfenyő?

Hogyne, a páfrányfenyő (Ginkgo biloba) sikerrel telepíthető és (fel)nevelhető hazánkban is. Ez a lombhullató fa egyébként Kelet-Ázsiából származik,
és a páfrányfenyőfélék (Ginkgoaceae) családjának egyetlen élő képviselőjeként tartjuk számon. Sokan a legyező alakú bőrszerű levelei, illetve a fa megjelenése miatt a legszebb díszfák egyikének tartják. Levelei ősszel sárgára színeződve valóban lenyűgöző látványt nyújtanak. Jól bírja a városi levegőt is, sem a kártevők, sem a szúnyogok nem kedvelik. Néhány további érdekesség a páfrányfenyőről: 180 millió évvel ezelőtt jelent meg a Földön; húszéves kora körül alakul ki termőképessége, amit legalább 1000 éven át megtart; a fa Franciaországban a bankárszakma szimbóluma; az első páfrányfenyőt Európában 1730-ban ültették el. Ha ilyen fát szeretne ültetni, inkább porzósakat ültessen, a lehulló termés ugyanis nem éppen kölni illatú. Van magyar nemesítésű fajtája is (Ginkgo biloba ’Barabits Sztráda’), választhat gömbkoronájút, oszloposat, széles koronát nevelőt, vagy éppen törpe növekedésűt is.

Milyen a mediterrán kert a Kertmanufaktúránál?

A részletes válaszhoz egy egész weblap is kevés lenne. A mediterrán kert természetközeli kertet jelent, ahol az örökzöldek vannak többségben. Mindig nagy pihenőfelületek kialakítására törekszünk, sok a dézsás növény, jellemzőek a kerekded, gömbölyded formák. Nagy hangsúlyt fektetünk a természetes kövek használatára. Megrendelőinknek mindig elmondjuk: úszómedence nélkül aligha beszélhetünk valódi mediterrán kertről. Bátran használhatjuk a tujákat,
a színek közül elsősorban a fehér, a sárga, a narancs jöhet szóba. Mediterrán kertben sohasem használunk műanyag kerti bútorokat, sokkal inkább a fát részesítjük előnyben, és kerítés helyett világos, meszelt falat javaslunk. Külön tudomány a terasz és a ház megfelelő kialakítása, ebben lakberendezőnk
és kerttervezőnk közösen segíti megrendelőinket. A mediterrán kertbe valók az aromás félcserjék, az örökzöldek, néhány fenyő, és hát itt igazán érvényesülhetnek a fűszernövények, a levendula, a zsálya, a rozmaring. Nagy szeretettel alkalmazzuk a falikutakat, a zsindelyeket és a cserépfedést. A tervezés és az építés során felhasználjuk mindazt, amit külföldi tanulmányútjainkon – Pisa, Firenze, Róma, Menton – a mediterrán kert- és tájépítészetről láttunk, tanultunk.

Kialakítható itthon is japán mintára egy cseresznyekert?

Jó néhány faj és fajta áll rendelkezésre, amiket ügyes kombinációval telepítve cseresznyéskertté alakíthatja a kertet, vagy annak egy részletét. Japán díszcseresznye (Prunus serrulata) fajták: Kanzan, Amanogawa, Kiku-shidare-zakura, Shirotae. Higan cseresznye (Prunus subhirtella). Szahalini cseresznye (Prunus sargentii ’Accolade’). Jedói cseresznye (Prunus x yedoënsis): Moerheimii, Shidare Yoshino fajták. Közöttük van csüngő ágú, oszlopos növekedésű, széles koronájú, többségük rózsaszín virágú, de akad olyan is, amelyik rózsaszínű virággal indít, aztán hófehérre vált.

Hogyan tudok vegyszermentesen zöldségeket termeszteni?

Szerencsére reneszánsza van a már-már elfeledett bio módszereknek, amit évszázadokon keresztül sikerrel használtak nagy- és dédszüleink. Ezekről jó néhány színvonalas könyv is megjelent. A legfontosabbak: érdemes figyelni a növények társítására, hiszen vannak egymást védő, egymás növekedését, életét segítő növények, egyik ilyen klasszikus például a hagyma. Érdemes magaságyást készíteni zöldségeskertünknek, a ház körül keletkező zöldhulladékot pedig egy biokertben kötelező komposztálni. Felhasználhatjuk a kávézaccot, és készíthetünk házilagos permetszereket, közülük talán a legismertebb
a csalánlevélből készülő permetszer. Tervezéskor és építéskor mi is készítünk vegyszermentes zöldségeskertet, és szívesen adunk tanácsot a kialakításhoz, fenntartáshoz.

Milyen növények vannak a hagyományos magyar kertben?

Kevés az örökzöld, közülük a Tiszafa (Taxus), a Boróka (Juniperus) vagy a Puszpáng (Buxus) használható. Gazdag a választék viszont fűszer-
és gyógynövényekből, kedvelt a tulipán, a bokrok alá gyakran hagymások kerülnek. Mindig találunk pergolát és lugast. A zöldségeskert szintén hagyományos elem. A dísznövények közül a következőket ajánljuk: Cickafark (Achillea), Mályvarózsa (Alchea), Oroszlánszáj (Antirrhinum), Cserjés margitvirág (Argyranthemum frutescens), Százszorszép (Bellis perennis), Körömvirág (Calendula), Őszirózsa (Aster), Törökszegfű (Dianthus barbatus), Farkaskutyatej (Euphorbia cyparissias), Dísztök (Cucurbita sp.), Napraforgó (Helianthus sp.), Muskátli (Pelargonium sp.), Porcsinrózsa vagy Kukacvirág (Portulaca grandiflora), Mák (Papaver sp.), Kúpvirág (Rudbeckia sp.), Árvácska (Viola). A fák közül leginkább a hárs, a tölgy, a bükk, a dió, a bodza és az akác jöhet szóba. Az általunk tervezett és épített hagyományos magyar kertben a növények, a kerti bútorok, az építészeti elemek és a kerti kiegészítők is összhangban vannak egymással.
A kert terve mellé kérésére részletes ismertetőt is átadunk.

Mit jelent a növényvédelmi tanácsadás?

A tanácsadás a Kertmanufaktúránál a következőkre terjed ki: kultúrnövények gondozása és növényvédelme, dísznövények gondozása és növényvédelme, fertőzések elleni védelem, vegyszermentes kertfenntartás, öntözési tanácsadás, permetszerek kiválasztása és használata, növénytársítások helyes alkalmazása, talajművelési tippek és trükkök, növénykiválasztás. Növényvédelmi tanácsadásunk leginkább egy olyan rendelőhöz hasonlítható, ahol növényorvos várja a pácienseket.

Rátehetem a komposztra a diólevelet?

Jó néhány helyen azt olvashatja, hogy a diólevél komposztáláskor kifejezetten kerülendő. Ne higgyen a szemének, a diólevél igenis komposztálható, nyugodtan rátalicskázhatja a komposztra, rétegezve, keverve más növényi anyagokkal. (Június táján meg gyűjthetünk diólevelet télire teának, kiváló ellenszere a legkülönfélébb felső légúti nyavalyáknak.) Az igaz, hogy a diólevél lebomlása hosszabb időt vesz igénybe, de nincs okunk kitiltani a komposztról még akkor sem, ha sok helyütt erre buzdítanak bennünket. Persze, ha dióültetvényünk van, akkor a mérhetetlen mennyiségű diólevél komposztálásra külön tárolót kell építenünk, és ha keverjük is más anyagokkal a diófa levelét, itt nem árt legalább három évet várnunk a kész komposztra. Kiskertben nincs szükség ilyen hosszú várakozási időre.